Cauze

90% dintre bolnavii de spondilita anchilozanta au gena HLA-B27. Asta nu inseamna ca toti care au aceasta gena se vor imbolnavi, ba chiar se cunosc cateva cazuri de spondilita la pecienti care nu au aceasta gena. Pentru diagnostic mai trebuie facute si alte investigatii  in afara de verificarea prezentei HLA-B27.

Riscul de imbolnavire este de 3 ori mai crescut la barbati decat la femei, in special la cei tineri, cu varste cuprinse intre  21 si 40 de ani. De asemenea, prezinta un risc mai mare de imbolnavire cei la care a mai fost prezenta boala si la alti membri ai familiei.

Nu se cunoaste cauza exacta a aparitiei acestei boli. Modul cum apare si persista inflamatia la diferite organe in spondilita anchilozanta este inca subiect de cercetare. Se presupune, insa, ca aceasta apare la cei predispusi genetic cu ajutorul unei infectii declansatoare (microorganisme in general inofensive, prezente in intestinele tuturor persoanelor, provoaca aceasta reactie autoimuna). In 70% din cazurile de pacienti in perioada activa s-a identificat klebsiella pneumonia in coprocultura.

Inflamatia initiala poate fi un rezultat al unei activari a sistemului imunitar al corpului de catre o infectie bacteriana. Odata activat , sistemul imunitar devine incapabil sa se opreasca singur, chiar daca infectia bacteriana initiala poate sa fi fost de mult eliminata. Inflamatia cronica a tesutului care rezulta din activarea continua a sistemului imunitar in absenta infectiei active este piatra de hotar a bolii inflamatorii autoimune.