Simptome

Spondilita anchilozanta debuteaza de obicei cu o durere surda in zona inferioara a coloanei vertebrale si cu rigiditatea spatelui. In general durerea nu poate fi localizata intr-un sigur punct, acoperind o zona mai larga. Atat durerea cat si rigiditatea sunt mai puternice dimineata si tind sa se amelioreze pe parcursul zilei, prin activitate fizica. Boala evolueaza in pusee, astfel incat durerea poate scadea pe parcursul a catorva saptamani sau luni, ca apoi sa revina in intensitate.

Alta zona in care durerea si rigiditatea apar in mod frecvent este coloana cervicala (zona gatului). De obicei aceasta parte a corpului este afectata mai tarziu in evolutia bolii decat coloana vertebrala inferioara.

La unii pacienti cu spondilita anchilozanta sunt atacate si alte articulatii, cum ar fi glezne, picioare, genunchi, maini, umeri (spondilita periferica).

In anumite cazuri se poate produce inflamatia irisului. Acest proces apare la 25-30% din pacientii cu spondilita anchilozanta si se numeste irita. Simptomele specifice sunt durerea si inrosirea ochiului si sensibilitate la lumina (fotosensibilitate).

Un simptom posibil este starea de oboseala generala. Aceasta se datoreaza efortului organismului exercitat prin raspunsul autoimun, dar si durerii si dificultatii in miscare. In plus, bolnavul poate suferi depresii datorita scaderii calitatii vietii.

In stadiile avansate, boala progreseaza prin calcilfierea articulatiilor. Astfel, coloana vertebrala si celelalte articularii isi vor pierde mobilitatea. Postura pacientului se va curba ventral, acestuia fiindu-i din ce in ce mai greu sa priveasca inainte si sa-si pastreze echilibrul. Pot aparea probleme de respiratie prin limitarea expansiunii toracice si, in cazuri foarte rare, probleme de circulatie sanguina (prin calcifierea valvei aortice).