Tratament

Pentru spondilita anchilozanta nu exista un tratament 100% eficient si lipsit de riscuri. Fiecare persoana raspunde mai bine la anumite metode de tratament si trebuie sa le urmeze numai sub indrumarea si urmarirea atenta a medicului specialist.

Prioritatile sunt: reducerea durerii si a rigiditatii, reducerea inflamatiei, impiedicarea evolutiei bolii si mentinerea unei activitati zilnice cat mai normale.

Tratamentul initial

Nu trebuie sa lipseasca un program zilnic de exercitii fizice de mentinere si intindere, pentru a pastra mobilitatea coloanei si a controla durerea.

Se administreaza AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) pentru durere, rigiditate si reducerea inflamatiei. O data cu reducerea acestor simptome, se imbunatateste vizibil posibilitatea de a face exercitiile de mobilitate. Acestea medicamente trebuie luate, insa, cat mai rar posibil, pentru ca au efecte secundare si in general afecteaza organe precum ficatul, stomacul, intestinul. Exemple de AINS folosite in tratamentul spondilitaei anchilozante: celebrex, arcoxia, movalis (se prescriu in majoritatea cazurilor in combinatie cu medicamente de protectie gatro-intestinala: omez, famotidina, etc).

Se face fizioterapie pentru mentinerea unei posturi cat mai corecte a corpului si exercitii de respiratie profunda, pentru a se mentine la normal capacitatea pulmonara. Un fizioterapeut poate sa informeze pacientul cum sa se foloseasca de caldura si frig pentru un control al durerii si rigiditatii: caldura poate sa ajute la relaxare si indepartarea durerii, iar frigul poate sa scada inflamatia.

Tratamentul de intretinere

In cazul in care tratamentul initial nu este suficient si boala progreseaza, va fi nevoie de un tratament mai agresiv:

  • corticosteroizi, asemanatori hormonilor naturali produsi de organism, care ajuta la reducerea inflamatiei;
  • medicamente care modifica boala (DMARD): ajuta la reducerea durerii in articulatii, altele decat articulatiile coloanei cervicale si pelvisului; medicamentul din aceasta clasa, cel mai mult studiat pentru spondilita anchilozanta, este sulfasalazina, care este o combinatie intre aspirina si un antibiotic; alte medicamente folosite din aceasta clasa sunt: metotrexat, ciclosporina, pamidronat, talidomida;
  • “tratament biologic” sau medicamente “anti TNF-alfa”: reduc inflamatia prin blocarea unei proteine cunoscuta sub numele de factor de necroza tumorala (TNF), responsabila pentru producerea inflamatiei; cateva exemple ar fi: etanercept (injectie subcutanata), infliximab (injectie intravenoasa), adalimumab (injectie subcutanata); de mentionat este ca medicamentele de acest tip au multe contraindicatii si pot facilita aparitia mai usoara a infectiilor;
  • dispozitive adjuvante: folosirea de tije speciale in timpul mersului, care pot mentine o activitate¬†fizica reducand stresul in articulatie.
Tratament in cazul agravarii bolii

In unele cazuri destul de rare, este nevoie de un tratament chirurgical pentru inlocuirea articulatiei sever afectate de inflamatia din spondilita anchilozanta. Cea mai frecventa interventie chirurgicala este inlocuirea articulatiei soldului cu o proteza. Tratamentul chirurgical la nivelul coloanei vertebrale se face la putine persoane care sunt afectate de aceasta boala. Daca exista subluxatie atlantoaxoidiana (primele doua vertebre cervicale) si exista semne de compresie medulara, cum ar fi parestezii (amorteli) si miscari nesigure ale bratelor si mainilor, se poate interveni chirurgical pentru a se “suda” cele doua vertebre permanent. In cazuri extrem de rare, chirurgia la nivelul coloanei vertebrale se face pentru a indrepta o parte a coloanei vertebrale care s-a deformat sever, dar aceasta interventie este riscanta si nu poate reface in totalitate coloana, pentru a fi supusa miscarii.

Tratamente alternative

In unele cazuri, tratamente alternative pot avea efecte benefice asupra sanatatii si calitatii vietii bolnavului. De mentionat ar fi:

  • acupunctura;
  • terapia cu venin de albine (injectii sau direct prin intepatura acestora);
  • medicina naturista.
Un tratament homeopat

Va recomand sa incercati si un tratament pe care in prezent il urmez si eu si anumite persoane sunt de parere ca i-a vindecat in timp (din pacate sunt abia la inceput, astfel incat nu pot sa va dau o parere ferma pe seama acestuia). Este de vorba de un tratament homeopat derivat din serul de cal, inventat de un medic cu vasta experienta din Bucuresti. Puteti afla numarul de telefon si mai multe informatii direct pe site-ul dr. Savulescu: www.savulescu-md.ro.

Eu am aflat de aceasta varianta de tratament cautand solutii pe forumuri, asa cum multi altii probabil ati procedat deja. Imi dau seama ca suna putin a reclama si pare dubios ca detaliez tocmai acest tip de tratament, dar, ca si mine, banuiesc ca stiti deja ca solutiile medicinei moderne nu sunt foarte eficiente si in niciun caz lipsite de riscuri.

Medicina homeopata face uz de substante care nu produc efecte secundare (sunt in concentratii prea mici ca sa poata provoca alergii) si care nu au cum sa faca rau. Aceste tratamente se pot urma in paralel cu cele alopate si atata timp cat exista o sansa de vindecare fara posibilitatea de a dauna, cred ca reprezinta o alternativa care nu trebuie trecuta cu vederea.